Вицепремиер изригна срещу подуянци: Кой им дава да хвърлят бомби под носа на властта!?

7DNI CSKA23.04.201811210
_E1A4185

Вицепремиерът Валери Симеонов изригна грозната случка от миналата седмица на мача ЦСКА – Левски.

Симеонов призова Министерство на вътрешните работи да поеме своята отговорност за инцидента с ранените полицаи Зашева и Иванов. Той продължи и попита: “Кой дава право на феновете да хвърлят бомби под носа на властта!?”

Ето цялото съобщение, което се появи преди минути на официалната страница на Валери Симеонов:

Министерство на вътрешните работи трябва да накаже виновните длъжностни лица за инцидента с ранените полицаи Зашева и Иванов

„Национален фронт за спасение на България“ призовава Министерство на вътрешните работи да поеме своята отговорност за инцидента с ранените полицаи Зашева и Иванов по време на срещата „ЦСКА – ЛЕВСКИ“ и да накаже съответните виновни длъжностни лица. Вече пети ден върху главните виновници за инцидента е опънат чадър.
Хвърлената от Сектор „Б“ самоделна бомбичка счупи стъклена врата на един от изходите на стадиона и рани двама униформени – 24-годишната Гергана Зашева и колегата й Петър Иванов. Зашева претърпява операция в столичната болница „Царица Йоанна“ като едва след няколко месеца ще има яснота дали зрението й ще се възстанови напълно.
От „Национален фронт за спасение на България“ напомняме, че този инцидент има две страни – допускането на бомбата на спортното събитие и нейното използване. Съгласно чл.20, ал.1, т.5 от ЗООРПСМ на посетителите на спортни мероприятия се забранява внасянето на сигнални ракети, светещи тела и пиротехнически изделия. За спазването на тази забрана са отговорни органите на реда от Министерство на вътрешните работи, чието присъствие на спортните мероприятия е задължително. Очевидно е, че в този казус те не са свършили ефективно своята работа.
Ето защо смятаме, че основната вина за инцидента носят длъжностните лица, които са допуснали внасянето на пиротехническите материали и настояваме да им бъдат наложени санкции за несправяне с работата.
Странно е бездействието на полицията и в часовете преди футболната среща. Агитката на „Левски“ премина през центъра на София и „триъгълника на властта“ под оглушителната канонада на самоделни бомби, които се хвърляха на жълтите павета пред безразличните погледи на полицаите, съпровождащи хулиганстващите групи без да предприемат нищо. Ако вандалите бяха респектирани преди срещата, то нямаше да се стигне и до престъплението.
Считаме, че много по-ефективен резултат биха дали разследване и установяване на вината на длъжностните лица, санкции и уволнения, отколкото затварянето на очите дори и с черна превръзка.
Решаването на проблема с футболното хулиганство минава през спешното приемане на законодателните промени, изготвени и предложени от народния представител Славчо Атанасов, както и приемането на поправки в Закона за защита от шума в околната среда, внесени в Министерски съвет от вицепремиера Симеонов и Министерство на здравеопазването.

НИК на НФСБ: Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов, Борис Ячев