Какво промени Ел Маестро в ЦСКА?

7 Dni CSKA30.06.201819140
ЦСКА - Етър, Контрола, Нестор Ел Маестро

ЦСКА вече изигра три контроли под ръководството на Нестор Ел Маестро – не са много, но двубоите вече дават някои насоки. На базата в Панчарево бе победен с 2:0 Етър, а в първия спаринг в Австрия бе постигнат още по-убедителен успех – 3:0 над японския елитен Варен Нагазаки. В този двубой се забелязаха някои нови детайли, които бяха затвърдени и при 2:1 над шестия в руското първенство Уфа. При това – в нито един от мачовете до момента Ел Маестро не използва считаната за оптимална единайсеторка – Каранга е назад с подготовката и все още не се е завърнал в игра, а Енрике не бе на линия за срещите в алпийската страна.

Какво обаче се открои в тези двубои?

Прави впечатление, че тактическата дисциплина на червените е повишена. Рискът в играта е намален, докато агресията и пресата са увеличени. Има известно подобрение и в отборните действия в дефанзивен план, като армейците почти не допуснаха опасности пред своята врата и в трите си спаринга от началото на подготовката. Топката пък се притежава по-малко, отколкото досега, но пък се търси по-висока ефективност – червените се опитват да достигнат вратата на съперника с възможно най-малко подавания, а не да разиграват безцелно. Стремят се да играят по-директно и прагматично.

В предни позиции ситуацията е по-семпла и не се оказва сериозен натиск над съперника с постоянни атаки.

Както досега, така и при Ел Маестро от бековете се очаква да се включват активно в офанзивен план. Новите попълнения Перейра и Секулич го правеха често отдясно. Пред тях с бетонирано място в състава изглежда Десподов, който се представи много силно срещу Уфа. Отляво пък червените имат само Жеферсон като типичен бек, а пред него Енрике е в конкуренция с новото попълнение Жоржиньо. Александър Георгиев е резервна опция отляво както в отбранителния вал, така и в атака.

Десният бек Борис Секулич се очертава като отлично попълнение. Включи се много добре в единайсеторката – словашкият национал се справя добре и в двете фази на играта, особено в защита, където внася сигурност. Похвали заслужава триото, завръщащо се от наем – Гълъбов, Колев, Тонислав Йорданов. Досега те се представят над очакванията и нищо чудно поне двама от тях да останат в състава за есенния полусезон.

Но да се върнем към общата картина. Ел Маестро явно внимателно е гледал и анализирал срещите на тима от миналата кампания. Затова и ги няма честите връщания на топката към вратаря – това бе голям проблем, защото Черниаускас, а и Китанов сякаш по правило бъркаха с отиграванията й. Сега това почти не може да бъде забелязано по време на мач. Срещу Уфа отборът се стремеше да играе стегнато и бързо, без никакво излишно замотаване на топката. Притежанието й вече не е самоцел, а отборът действа много по-директно. Забелязва се и желанието за продължително налагане на преса. Във всичките контроли тимът отне доста ключови топки около центъра и в противниковата половина, след което следваха опасни атаки. Така бяха създадени няколко чисти голови положения.

До момента хубавите неща не са никак малко. Но, естествено, далеч не всичко е в оптимален вид. Има още доста пукнатини за запълване. На “Армията” трябва да се замислят върху дължината и качеството на резервната скамейка. Видно е, че вляво Жеферсон е без алтернатива – Александър Георгиев номинално е ляво крило. Укрепване трябва и в центъра на отбраната. Така че е наложително да бъде привлечен бранител, който да бъде алтернатива на хората в сърцето на ариергарда и Жеферсон. Другото място, за което е задължително намирането на решение, е върхът на атаката. Да, Каранга още не е играл. Но, ако бъде продаден? Тогава на ЦСКА ще са му необходими не един, а двама централни нападатели.

Виктор ГЕЦОВ, “Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *