Легендарният Димитър Пенев е убеден: ЦСКА ще постигне много повече от миналия сезон, а Каранга ще…

7 Dni CSKA06.07.20188330
ЦСКА - Етър, Контрола, Красимир Балъков, Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев говори за “Тема Спорт” седмица преди началото на официалните мачове. Той коментира представянето на отбора в контролите, лятната селекция, ситуацията около Карангаи двубоите с латвийския Рига в Лига Европа.

Г-н Пенев, какви са впечатленията ви от отбора седмица преди първия официален мач – с Рига на 12-и?
– Успях да проследя част от контролите, информирах се и за срещите, които не можах да гледам. Имах също така разговори и с ръководството на тази тема, така че съм натрупал определени впечатления. На този етап всичко върви добре. Прочетох и мненията на футболистите, които са доволни от наложените тактически промени, има новости и във физическо естество и откъм времетраене на заниманията. Това
е добре най-вече за вас журналистите – има доста материал за писане. Хубаво е обаче и на терена да си проличи позитивен ефект. Нека да видим доколко са променени играчите и дали техните изказвания
ще се припокрият с реалността.

В първите срещи не може да има извинение

да не се представим силно. Да не говорим, че футболист, който е над средното ниво, без проблем може да изиграе на ниво 3-4 мача и без сериозна физическа подготовка. Всичко е въпрос на психология и колектив.
ЦСКА е задължен да направи добър старт на сезона, още повече, че съперникът в Европа не е нещо особено. Дано да стартираме убедително на 12-и. Нека да ме зарадват, защото тогава имам рожден ден. Сега на последната контрола с Царско село до голяма степен ще може да се прецени каква е разликата спрямо миналия сезон.

Има ли някакъв повод за притеснение срещу латвийския отбор?
– Не бива да има. Вижте при какви условия се готви ЦСКА и тук, и в Австрия, бяха уредени и много добри контроли. Осигурено е всичко за комфорта на футболистите. Сега е техен ред да зарадват привържениците. Феновете искат да се постигне много повече от миналия сезон и аз съм убеден, че отборът ще го направи. Няма значение кой е треньор и кои са футболистите. Това е ЦСКА, а не 1948. Очакванията към отбора винаги са огромни, но съм оптимист, че сме си взели нужните поуки и новият сезон ще е доста по-успешен. Футболистите заявиха, че желанието на треньора Ел Маестро е за по-директна игра.

Одобрявате ли такъв подход?
– Това хубаво го приказват, но нека да го видим и на терена. След пет контроли е рано да говорим. Иначе на теория звучи добре. Накрая резултатите ще покажат всичко. Есента няма да е лека, защото ни предстоят срещи на два-три фронта – първенство, купа, дай Боже и в Европа да направим по-дълъг рейд. В такава ситуация няма титуляри, няма резерви, всеки трябва да е готов да влиза и да помага за успеха.

Какво е мнението ви за селекцията дотук? И на кои позиции още са необходими попълнения?
– От ръководството се коментира, че се очакват още едно или две нови попълнения. Ясно е, че трябва да се вземе централен нападател. Трябва да отчетем, че

конкуренцията се засили на почти всички постове

Виждаме, че има доста богат избор и за защитата, и в средата на терена и по крилата. Но много важен е голмайсторът. Дано във времето, в което Каранга е тук да даде най-доброто от себе си. Хубавото е, че се е събудил вече. Игра срещу Брьондби, значи ще го видим и в евромачовете. Но да видим докога ще остане.
Мисля, че поне в първите мачове ще участва. Конкретно засега не се чува нищо за негова продажба. Все пак до затварянето на пазара има още два месеца, така че по всяко време може да се осъществи трансфер. Дано в мачовете, в които бъде използван, да си вдигне цената и да попълни касата на клуба. На мен вече ми става неудобно, като отворя вестника и чета за трансферните суми по света. 100 милиона за нищо ги нямаме вече. Ето, сега чета, че Ювентус вади 300 милиона за Роналдо. Ами да пратят малко и за нашия футбол, че да му вдигнем нивото (смее се).

Смятате ли, че някой от по-младите футболисти, които получиха шанс за изява в контролите – като Валентин Антов, Пламен Гълъбов, Никола Колев и Тонислав Йорданов, може да се наложи и в първия отбор?
– Радвам се, че тези момчета имаха повече минути в подготовката. Това е нова страница за тях самите. Вече
дали могат да са от полза е трудно да се прецени и зависи от много фактори. Но ще има достатъчно мачове, за да получат шанс и да покажат какво могат.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *