Стартът на ЦСКА в Европа ще даде тон на целия сезон! Основната задача на Ел Маестро е да намери ритъм в защитата

7 Dni CSKA09.07.201810510
ЦСКА - Царско село, контрола, Ангел Лясков

ЦСКА изпрати поредна подготовка, без да загуби мач в контролите, но сега тепърва започват двубоите на истината. Още след няколко дни е първият истински тест и той ще е доста сериозен. Не вярвам ЦСКА да има големи проблеми срещу Рига с оглед футболистите, с които разполага. Но и в никакъв случай на “Армията” не бива да подценяват съперника. Рига привлече за треньор сериозен, авторитетен  и амбициран специалист в лицето на Виктор Скрипник, който беше дълго във Вердер. Евростартът на ЦСКА няма да бъде разходка в парка.

Доколкото чета и слушам, новият треньор Нестор Ел Маестро иска да се търси по-директен и бърз път към вратата, което не е лошо като идея. Досегашният план, който наскоро беше оприличен от Бодуров като тики-така, постепенно вече отпада. Този стил беше наложен от испанците и Гуардиола, но виждаме, че точно този начин на действие им изигра лоша шега на световното. Ел Маестро е по-близко до немския стил и немското разбиране на футбола. Те са по-реалисти, търсят по-директния път към вратата.

Логичното е ЦСКА да поизостави испанския стил за сметка на немския. А и футболистите, доколкото се информирам, изразиха задоволство от промените и се приспособяват към тях. Тепърва ще видим доколко новите попълнения ще окажат позитивно влияние. За мен все още са енигма. Но съм убеден, че в ЦСКА са си направили добра сметка с оглед амбициите си. На практика ще видим доста обновен състав и нов треньорски щаб, така че и отборът ще е нов. Тепърва начинът на игра ще се разгръща.

В моето виждане ЦСКА трябва отново да намери ритъм в защита. Отборът имаше такъв през миналата есен, но го загуби, може би след продажбата на Недялков. Особено в края на пролетта видяхме доста грешки в защита. ЦСКА загуби солидната организация в отбрана, както и търпението и настойчивостта. Сега бяха привлечени нови бранители – Перейра и Секулич, които са универсални, и това издава желанието на клуба да се укрепи играта в защита. Жеферсон ми прави впечатление, че вече е по-стабилен, след като в началото на престоя си беше доста неадаптиран. Виждаме, че и Гълъбов засега го задържат. По мое мнение между Пламен и Чорбаджийски няма кой знае каква разлика. Божидар има предимство с оглед по-големия опит, но те играят в сходен стил. Бодуров за мен е безусловен титуляр, но за негов партньор има доста опции. Ще видим доколко ще са надеждни. Важното е кой има по-добрата
тактическа грамотност – пласиране, придвижване, синхрон с останалите… Отделно ЦСКА трябва да придобие лекота в придвижването на футболистите, в контрола на топката, в остротата на играта. В много моменти това не бяха силни оръжия на отбора през миналия сезон.

В предни позиции ЦСКА разполага с двама футболисти, които, ако са здрави и в добра форма, могат да победят всеки отбор в България – Каранга и Десподов. В момента те са незаменими единици в състава и
за добро представяне в Европа тяхното присъствие е задължително.

Като цяло през лятото ЦСКА засили конкуренцията по невралгичните постове в защита и средата на терена, всеки момент се очаква и още един централен нападател от Бразилия. Отборът изглежда освежен и с по-голяма дълбочина, но тепърва ще видим дали е добавено и качество. Много важен за ЦСКА ще е стартът в Европа. Той може да зададе тон за целия сезон. Червените трябва да се справят убедително с първия си съперник и да наберат инерция.

ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ-ГОЧЕТО, “ТЕМА СПОРТ”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *