Статистиката е красноречива – ЦСКА винаги продължава напред в Европа след 1:0 у дома

7 Dni CSKA13.07.20186910
ЦСКА - ФК Рига, Лига Европа, Кристиян Малинов

ЦСКА спечели за 4-и път с 1:0 у дома в първи евромач в директна елиминационна фаза. В предишните
случаи червените винаги са се класирали за следващия кръг. Именно с този резултат те постигат две от най-паметните си победи на международната сцена, които водят до елиминации на реномирани съперници.

Първият случай датира от есента на 1980 г. Още в 1-я кръг за КЕШ ЦСКА се изправя срещу действащия европейски клубен шампион Нотингам. Армейците обаче шокират англичаните на “Васил Левски”, като ги побеждават с 1:0 с гол на Цветан Йончев. Нотингам очаква да спечели безпроблемно реванша, но вместо това е полят с още един леден душ – Ружди Керимов вкарва за ЦСКА в 33-ата минута и армейците печелят и втората среща с 1:0 и продължават напред.

Още на следващата година червените отново печелят първи мач с 1:0 у дома. Съперникът е не по-малко тежък от Нотингам – шампионът на Испания Реал Сосиедад, който е пълен със звезди по онова време. ЦСКА обаче взима мача на “Васил Левски” и отново с гол на Цветан Йончев – в 89-ата минута. В реванша
на стария стадион на Реал “Атотча” е страшно за червените, но вратарят им Георги Велинов прави чудеса под рамката и въпреки редицата положения запазва мрежата си суха. Така след 0:0 в Сан Себастиан ЦСКА отново се класира напред. И прави една от най-великите си еврокампании – отстранява Гленторан на 1/8-финала, след това действащия клубен шампион на континента Ливърпул и е спрян едва на 1/2-финала от Байерн въпреки успеха с 4:3 на “Васил Левски”.

Последният случай, в който ЦСКА печели първи евромач у дома с 1:0, е през 2009 г. Тогава  червените тръгват икономично срещу ирландския Дери Сити. Двубоят до голяма степен напомня този с Рига в четвъртък. Единствения гол вкарва Иван Стоянов в 74-ата минута с удар от границата на наказателното
поле. Крилото, привлечен от Сливен, прави официален дебют за ЦСКА в този двубой. А армейците се класират напред след 1:1 на реванша в Ирландия.

Така преди ответния двубой срещу Рига в Латвия на 19 юли статистиката е изцяло на страната на ЦСКА.

ЦСКА СЛЕД 1:0 У ДОМА В ПЪРВИЯ МАЧ

1980/81, 1 кръг, КЕШ
17.09.1980 г.
ЦСКА – Нотингам……………………..1:0
Нотингам – ЦСКА……………………..0:1

1981/82, 1 кръг, КЕШ
ЦСКА – Реал Сосиедад …………….1:0
Реал С – ЦСКА …………………………0:0

2009/10, 3 кръг, ЛЕ
ЦСКА – Дери Сити ……………………1:0
Дери Сити – ЦСКА ……………………1:1

2018/19, 1 кръг, ЛЕ
ЦСКА – Рига…………………………….1:0
Рига – ЦСКА…………………………….?:?

“Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *