ЦСКА трябва да заживее в реалността

7 Dni CSKA21.07.201812060
ФК Рига - ЦСКА, Лига Европа, играчи

Гостуването на ЦСКА в Рига бе челен сблъсък с реалността в съвременния футбол. Армейците бяха почти напълно неутрализирани от латвийския тим и показаха лице, което бе прието с тревога от привържениците, които са свикнали на други стандарти от едни безвъзвратно отминали времена. Еврорезилът обаче се размина и това е най-важното в случая. Този двубой бе доказателство, че не бива да има свръхочаквания. Реалността е такава, че българският футбол като цяло е много далеч от предишните си позиции и на клубно, и на национално ниво. Когато се дават оценки, важна е отправната точка. Ако тя е от преди около 30 години, оценката ще е една, но ако е от Зимбру и Мура, ще е съвсем друга.

Тези, които изхождат от трите армейски полуфинала в евротурнирите, е нормално да са бесни и да приемат представянето на ЦСКА срещу Рига като унизително. А по-младите, за които последните елиминирани съперници са ТНС и Клифтънвил, а след това са гледали отпаданията от Мура и Зимбру, имат причина да са доволни. Така че всичко е въпрос на отправна точка при поставянето на оценката за това, което се случи срещу Рига.

Хубаво е обаче да се знае едно – великите европодвизи, свързани с детронирането на европейски шампиони, са далеч в миналото. Тогава времената бяха други. Сега ЦСКА трябва да заживее в реалността. Както каза и Ел Маестро след реванша – някои още си мислят, че Стоичков играе в ЦСКА, а това съвсем не е така. Сега сме 2018-а, а не сезон 1988/89 година, когато червените достигнаха до последния от трите си
европейски полуфинала. И ЦСКА вече трябва да се радва и на такива победи като с Рига. Най-важното в настоящето е да не се допускат резили като тези с Мура и Зимбру, защото такива подводни камъни ще дебнат всяка година и армейците с цената на всичко трябва да ги прескачат. Този сезон успяха, след като отпадането от Рига висеше на косъм.

И все пак ЦСКА трябваше да се справи много по-лесно с латвийския си съперник. Леко неудобно е, който и да е в отбора, да изпитва чувство на задоволство след такъв мач като този в Прибалтика. Говорим за тим от латвийското първенство и абсолютен дебютант на международната сцена. Да, Рига е по-солиден отбор от Вадуц в дефанзивен и физически план, а треньорът му е бил начело на Вердер. Но ЦСКА разочарова с представянето си. И в двете срещи с този съперник не се виждаше как червените ще вкарат гол. За 210 минути опасности след разигравания почти не бяха създадени. Често се разчиташе на изсипани топки в наказателното поле, което беше напълно неуспешен подход предвид ръстовите здравеняци, с които Рига разполага в защита. ЦСКА просто се блъскаше в стена срещу отлично наредения в отбрана съперник. А липсата на централен нападател бе осезаема.

Трябва да се обърне подчертано внимание на поведението на Малинов, при когото отдавна има проблем с изпускането на нервите. Халфът е абониран за жълти картони, влизанията му често са прекалено рискови.
В хода на мача с Рига Кристиян получи санкция – във второто продължение, а след изпълнението на дузпите напълно загуби контрол. Халфът влезе в пререкание с опонент от Рига и го изблъска, заради което бе изгонен. Футболисти на латвийците пък обясняваха, че са били наплюти от играч на ЦСКА. В настъпилото меле се включиха доста от състезателите. В крайна сметка реферът показа червени картони на Малинов и Бодуров и на двама от Рига. Поне това не биваше да бъде допускано. И тук проблемът изобщо не е толкова, че Малинов няма да играе срещу Адмира, а фактът, че по този начин се изкарват
картони. Безумие е да се провокира червен картон при такава ситуация след края на срещата. Явно урокът от миналия сезон още не е научен, когато пак имаше подобни действия на играчи на армейците. А кондиционният треньор Томас Нойберт вече е гонен поне 3 пъти от срещи на тима.

И все пак хубавото е, че ЦСКА най-малко още 2 седмици ще е евроучастник. Предстоят му не по-малко оспорвани сблъсъци с австрийския Адмира Вакер. А на “Армията” имат доста неща, върху които да помислят и да коригират.

Виктор Гецов, “Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *