Как се играе плажен волейбол

Всеки вид спорт се играе по определени правила и с конкретно оборудване. Ако при баскетбола е налице кош, в който топката трябва да попадне, то при плажния волейбол се изисква да има мрежа и два отбора от поне двама души, които да участват в надпреварата. Играта е много динамична, интересна и забавна, като е подходяща за мъже и жени, малки и големи, защото има лесни правила. Може да има състезателен характер, а може да е изцяло любителска, както се случва в повечето случаи. 

Какво е плажен волейбол

Този спорт може да се практикува на местния плаж, където има изобилие от пясък, но може да се играе и на професионално игрище, където спортната среща добива други мащаби. Той може да се практикува с цел развлечение и да има изцяло любителски характер, но е възможно и да бъде част от летните Олимпийски игри, които се организират през четири години. Основната цел при волейбола е топката да удари в противниковата зона, а същевременно да не дойде в тази на отсрещния опонент. Правилата му са лесни за научаване и всеки би могъл да ги усвои безпроблемно и бързо. 

Как се играе плажен волейбол 2

Как се играе

Играе се на правоъгълен терен, който е разграфен на две от мрежата, като ако става дума за Олимпийски игри, е необходимо той да бъде с размери 16 на 8 метра. Ако се питате как точно се практикува плажен волейбол, е добре да се запознаете отблизо с неговите правила:

  • Разрешени са само три контакта/удара по топката преди да я върнете в мрежата;
  • Позволено е блокирането на сервиса, но без да се осъществява контакт с разделителната мрежа;
  • Задължително е топката да бъде в движение по време на игра;
  • При подаване, топката се насочва над главата и следва удар с ръце;
  • Първият и вторият гейм се играят до достигането на 21 точки;
  • Третият се разиграва до 15 точки;
  • Сервисът се изпълнява като се премине зад линията в края, като тук е позволен само един опит;
  • Забранен е ход, при който топката да се пуска в полето на противника и др.

Плажният волейбол има голяма разлика с футбола, баскетбола и останалите видове спортни занимания, при които участниците са разделени на отбори. Групови занимания от подобен вид и техните правила помагат за изграждането на характера, за уменията ни да си партнираме, както и за това да сме амбицирани да постигнем високи спортни успехи. 

Кой може да го практикува

Всеки би могъл да играе плажен волейбол, защото тази игра има лесни за научаване правила, които дори и децата няма да се затруднят да спазват. Лятото е чудесно време да започнем да се занимаваме с нещо различно, а впоследствие да преминем и на професионално ниво. Кой знае?